Hibaüzenet

  • Notice: Undefined variable: rendered_rows include() függvényben (/home/kydjlars/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_cycle/theme/views-slideshow-cycle-main-frame.tpl.php 15 sor).
  • Notice: Undefined variable: rendered_rows include() függvényben (/home/kydjlars/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_cycle/theme/views-slideshow-cycle-main-frame.tpl.php 15 sor).

Szívességbank és piactér

Belépés itt a SZÍVESSÉGBANK-ba

Ha nincs még jelszavad, vagy elfelejtetted, kérj jelszót az adminisztrátortól: 

Kovács Attila (kovapeter@gmail.com)

Mire való a szívességbank?

  

1. Egy webes hirdetési felület, amin keresztül a helyi közösség tagjai árukat és szolgáltatásokat hirdethetnek egymás felé, és megismerhetik egymást. 

 

2. Használhatjuk a mi saját helyi valutánkat, a Tallért, ami a fenti árucserét akkor is lehetővé teszi, ha valakinek nincs forintja. Persze akkor is használhatom a Tallért, ha van Forintom, addig viszont a Forintom kamatozahat egy bankban. De ha valaki pl. süteményt süt, és ehhez forintért kénytelen alapanyagot venni, akkor persze megteheti, hogy az alapanyag árát forintban kéri, a munkája díját pedig a helyi valutában, így is mindenki jól jár. 

 

 

3. A kereskedés úgy indul, hogy mindenkinek 0 az egyenlege, és van (jelenleg) 8000 Tallér hitelkerete. Egy megvalósult üzlet után a vevő mínuszba megy, az üzletfél pedig pluszba. A külsősöknek ennél kisebb a keretük. Az eladósodástól nem szabad félni, hiszen a hitel mozgatja a gazdaságot, a pénznek nem az a dolga, hogy legyen, hanem hogy folyjon.

 

4. A virtuális pénz lehetővé teszi, hogy ne csak cserebere legyen. (Pld.: én kölcsönadom a fűnyírómat valakinek, ő vigyáz a harmadik gyerekére, a harmadik meg nekem megjavítja a kerítésemet.) 

 

5. A Tallér árfolyamát a piac árazza be szabadon, nincs hivatalos Forint/Tallér árfolyam, de pusztán az egyszerűség kedvéért 1 Tallér=1 Ft az irányadó árfolyam.  

 

6. Az egyesület, munkacsoportok vagy osztályok is bekapcsolódhatnak a kereskedésbe. Pl. az Egyesület taníttatja az intézményeiben a gyerekeket, emellett rengeteg munkát tud adni tanároknak, szülőknek, az elvégzett munkáért Tallért ad. Ez lehetővé teszi, hogy olyan szülők is bekapcsolódjanak az iskola fenntartásába, akiktől forinttámogatást hiába is remélnénk, és közvetlenül munkát sem tudnak végezni az iskoláért. (Pld.: Valaki nem tud takarítani, festeni, portáskodni az iskolában, és pénze sincs, viszont megszereli valakinek az autóját, akinek szintén nincs pénze autószerelőre, de már a szülői vállalásán túl dolgozott az iskolának mint takarító, de ingyen már nincs kedve tovább takarítani, pedig szükség volna rá, de az iskolának nincs pénze takarítóra, ebben az esetben az autószerelő megjavíthatja neki az autóját Tallérért, és befizetheti saját vállalásának kiegészítéseként. Ha nincs Tallér, az iskola elveszíti a takarítót, a takarítónak nem javítja meg senki az autóját, az autószerelő pedig nem tudja taníttatni a gyerekét a Waldorfban. Így viszont mindenki jól jár.)

 

Alapelvekről bővebben 

 

Működési szabályzat

 

Működési szabályzat - kiegészítés

 

 

Mire lehet használni a szívességbankot? Itt egy ÖTLETLISTA.

 

 

Kapcsolódó linkek:

Almássy Tamás: Münchhausen-effektus

A szívességbankokról bővebben

KÖR-könyv

NOBA.hu - közösségi kölcsön

Ökobank projekt

A szegedi Waldorf minden korosztály számára elérhető

Linkek

kövess minket a facebookon:

Waldorf Iskola és Egyesület

6725 Szeged Kolozsvári tér 1-2.
Telefon: +36-62-444-190
Mobil.: +36-20-215-8456
E-mail: waldorf.szeged@gmail.com

Waldorf Óvoda

6728 Szeged, Napos út 16.
Mobil: 20/359-0932
E-mailangyalkert99@gmail.com