Hibaüzenet

  • Notice: Undefined variable: rendered_rows include() függvényben (/home/kydjlars/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_cycle/theme/views-slideshow-cycle-main-frame.tpl.php 15 sor).
  • Notice: Undefined variable: rendered_rows include() függvényben (/home/kydjlars/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_cycle/theme/views-slideshow-cycle-main-frame.tpl.php 15 sor).

Érdeklődőknek

Legfontosabb tudnivalók a Waldorf iskoláról érdeklődőknek

- Mi a Waldorf-pedagógia lényege?

- A Waldorf-pedagógia az egyik legelterjedtebb alternatív, személyiségközpontú nevelési rendszer, melynek számos összetevője már elkezdett beszivárogni a mai modern iskolarendszerekbe is. Legfőbb célja az egészséges személyiségű, kreatív fiatalok nevelése, ennek egyik legfőbb eszköze a művészeti nevelés és az intenzív szociális közeg, a szoros emberi kapcsolatok. A diákok az életkori sajátosságokból kiindulva kapnak feladatokat, minden más szempont másodlagos.

- Milyen képesítést ad a Waldorf-iskola?

- A Waldorf-iskola nem művészképző, a művészetet csak mint személyiségformáló eszközt használja, és (egyelőre) a kézműves tárgyak sem adnak szakmát, a képzés (a 13. év) végén a diákok állami érettségit tehetnek, és remélhetően elég sok területét ismerik majd az emberi kultúrának ahhoz, hogy a számukra legmegfelelőbb úton haladhatnak majd tovább immár felnőttként.

- Kik járhatnak a Waldorf-iskolába?

- A Waldorf-iskolába is van felvételi, de a felételi során nem csak a lexikális tudást vagy a mentális képességeket vesszük figyelembe, hanem sok más képességet is, és a legfontosabb szempont az, hogy a sokféle, eltérő képességekkel rendelkező kisdiákból egy színes, de egységes egész osztály alakuljon ki.

-Járhatnak-e a Waldorf-iskolába sajátos nevelési igényű gyerekek?

- A Waldorf-iskola integráló iskola, tehát van lehetőség felvenni sajátos nevelési igényű diákokat is, amennyiben számuk nem haladja meg osztályonként az 1-2 tanulót.

- Kevesebbet tudnak-e a Waldorf-iskolába járó diákok, mint egy állami tanterv szerint tanulók?

- Természetesen az eltérő kerettanterv miatt lehet különbség a diákok tudásszintjében, de a Waldorf-iskola – a legtöbb modern oktatási szisztémához hasonlóan – kompetenciákat fejleszt, nem pedig csak ismereteket oktat, ezért nem szerencsés csak a tudás mentén vizsgálni a különbségeket. A tapasztalat szerint a Waldorf-iskolában érettségizők legalább olyan jól megállják a helyüket a felsőoktatásban vagy az életben, mint más iskolában végzettek.

- Milyen nyelvet tanulnak a gyerekek a Szegedi Waldorf Iskolában?

- Első osztálytól kezdve két nyelvet tanulnak: angolt és spanyolt.

- Csak első osztályba érdemes-e felvételizni, vagy van erre lehetőség később is?

- A legoptimálisabb, ha egy diák elsőtől az osztály tagja, de korlátozott számban magasabb évfolyamban is van lehetőség felvételt nyerni egy osztályközösségbe.

- Van-e tandíj?

- Átmenetileg erről bővebb felvilágosítást az iskolában személyesen, vagy telefonon keresztül tudunk adni . Elérhetőségeinkért klikk ide!  

- Milyen elvárást támaszt az iskola a szülők felé?

- Mivel az iskola szülői kezdeményezésre jött létre, és a szülők egyesülete tartja fenn, ezért a szülők feladata aktívan résztvenni az iskola életében, alaposan tájékozódni az iskola által képviselt nevelési elvek felől, gazdaságilag, jogilag és szellemileg is kivenni a részüket az iskola működtetésében.

- Hogyan kell jelentkezni?

- Jelentkezés előtt mindenképpen érdemes telefonon, e-mailen vagy személyesen megkeresni az adott osztály tanítóját, gimnáziumi osztály esetén az osztálykísérőt. (Tanári telefonszámok megtalálhatók itt.) A vele való találkozás után kell kitölteni a jelentkezési lapot. Gimnáziumi tagozatra nyolcadikos diákoknak a jelentkezés a KIFIR rendszerén keresztül zajlik.

 

Leendő elsősök részére jelentkezési lap letölthető: itt. (A kitöltött adatlapot az iskola e-mail címére kérjük eljuttatni - (waldorf.szeged@gmail.com), az életutat a fényképpel pedig az iskola titkárságára nyomtatott vagy írott formában.)

 

 

További információk: 

Vekerdy Tamás a Waldorf-iskoláról 

Rádióinterjú Vekerdy Tamással

A szegedi Waldorf minden korosztály számára elérhető

Linkek

kövess minket a facebookon:

Waldorf Iskola és Egyesület

6725 Szeged Kolozsvári tér 1-2.
Telefon: +36-62-444-190
Mobil.: +36-20-215-8456
E-mail: waldorf.szeged@gmail.com

Waldorf Óvoda

6728 Szeged, Napos út 16.
Mobil: 20/359-0932
E-mailangyalkert99@gmail.com